Életfa

Az észak- európai mondák világfája YGGDRASIL. Egy hatalmas kõrisfa volt, amely átfogja az óriások, az istenek, a manók, a törpék, az emberek és a holtak tartományait, összesen kilenc világot.
A Yggdrasil három hatalmas gyökéren támaszkodott. Az elsõ leért Jotunnheimbe, az óriások földjére, ahol Mimir kútja volt, a második Niflheimig, a köd honáig ért, ez a kilenc világ legmélyebbike volt. Niflheim közelében volt Hvergelmir, a dörgõ üst forrása, s itt élt Nidhoggr sárkány, aki a gyökeret alulról rágta. A harmadik gyökér az istenek honába ágyazódott, Asgardba, ahol az Ázok nemzetsége élt.
Urd szent forrása, ahol az istenek tartották ítélõszéküket, e harmadik gyökér alatt fakadt. Itt tanyáztak anornák is, a sors germán istennõi, naponta a kút vizét földdel keverve betapasztották a gyökeret, nehogy kiszáradjon vagy megrepedezzék. A fa ágai többfelé nyúltak: Muspellheimbe, a tûzóriások földjére; Vannaheimbe, az õsi istenek a Vánok földjére, Svartalfheimbe, a manók tartományába, Ljosalfaheimbe, a jámborok vidékére, Mannheimbe, az emberek világába, és végül Helheimbe, az alvilágba, amely felett Hel uralkodott.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Fordította: Somogyi Beatrix
Szerkesztette: Vida Andi

© CopyLEFT ANdi, 1999. Licensed under GPL