AZ ÜNNEP | Receptek | Elõkészületek gyertyamágiához | Gyertyaszínek

Imbolc

(február 2.)

Imbolc, druida nevén Oimealg a szoptatós juhok ünnepe. A skót-kelta „oimelc” szóból ered, ami azt jelenti: „anyajuhok teje”.A nyáj állatai vagy ekkor adnak életet az év első ivadékának, vagy méhük megduzzad és az élet teje csecsükbe és tőgyükbe áramlik.

Ez a magok megáldásának és a mezőgazdasági eszközök megszentelésének ideje.

Ez jelzi az év sötét felének közepét.

A Szűz ünnepe, egészen március 21.-ig, ez a növekedésre és megújulásra való felkészülés időszaka. Brighid kígyója előbukkan a Földanya méhéből, hogy megnézze, milyen az időjárás, (a Gyertyaszentelő eredete) és néhány helyen ilyenkor kezdenek a fagyott földből kibújni az első sáfrányok.

Ezen az ünnepen a Szüzet menyasszonyként tiszteljük. Brideo`gas-okat szoktak készíteni zab vagy búza szárából és kosarakba rakják, amikbe előzőleg fehér virágokat tettek. A fiatal lányok házról-házra járnak a Brideo`gas-szal és adományokat kapnak. Ezek után a tradicionális ünnepen az öregebb asszonyok Priaposz-vesszőkből készítenek tartót a babák számára, majd reggel a tűzhely hamuját megvizsgálják és ha a mágikus vesszők nyomot hagytak, akkor azt jó ómennek tekintik. Brighid Keresztjei búzaszárból készülnek és a védekezés és jólét szimbólumaként szolgálnak az elkövetkezendő évben. A tűzhelyeket kitakarítják és új tüzet gyújtanak, az ágsöprűnek pedig a bejárati ajtó mellett van a helye, annak szimbolizálására, hogy a régit kisöpörték és üdvözlik az újat. A Nap újjászületésének tisztelegve minden szobába meggyújtott gyertyákat helyeznek.

Az Imbolc másik tradicionális szimbóluma az eke. Néhány helyen ez a szántás első napja, a termények első palántázásához való felkészülésben. Egy díszített ekét húznak házról-házra, beöltözött gyerekekkel, akik ételt, italt vagy pénzt kérnek. Elutasítás esetén a ház előtti kertet felszántják. Más helyeken az eke szintén fel van díszítve és whiskey-vel, az „élet vizével” öntözik meg. Sajt és kenyérdarabokat raknak a frissen kifordított barázdákba, a természeti szellemeknek való felajánlás gyanánt.

Szigorúan tilos vágni vagy törni a növényeket az Imbolc ideje alatt.

Más nevei még ezen nagyobb ünnepünknek:

Az összes Szűz és Hajadon istennőt tisztelik ezen idő alatt.

Az Imbolc istenei:

Az Imbolc szimbolikája:

Az Imbolc szimbólumai:

Az Imbolc gyógynövényei:

Az Imbolc ételei:

Az Imbolc füstölői:

Az Imbolc színei:

Az Imbolc kövei:

Az Imbolc ünneplése:


Fordította: Oláh Katalin. Szerkesztette: Vida Andi. 2000 - 2001

© CopyLEFT ANdi, 2000-2001. — Licensed under GPL