A TÛZ

Amethyst

The Beltane Papers, Issue #22, p. 26.

maszkulin/aktív princípium, gyakran társítják Délhez, délhez (mint napszakhoz), a nyárhoz, az érettséghez/felnõttkorhoz. Szimbóluma: csúcsával fölfelé mutató háromszög, az alapjánál egy kiegészítõ párhuzamos vonallal. A rituális eszközök közül a tûzhöz társul az athame, a kard, a gyertyák és a mécses.

A Tarot-ban a Botok sora felel meg a tûz elemnek. Az asztrológiában a Kos, Oroszlán és a Nyilas képviseli. A bolygók közül Mars áll a tûz uralma alatt, amit természetesen a Nap képvisel. Az elementálok közül a szalamandra kapcsolódik a tûzhöz. A sárkányok részben tüzes teremtmények. A hímoroszlán sörényével a Napot jelképezi, és a macskafélék mind a tûzhöz társíthatók. A mécses, fáklya, gyertya, máglya, tábortûz, örömtûz, a csillagok, a Nap, az elektromosság és a fénygyújtás mind a tûzelemhez kapcsolódnak. Az ásványok közül a láva, a gránát, rubin és minden vörös kõ, valamint a vas- és aranyérc.

Színei: sárga, narancs, vörös, arany.

Margie McArthur könyvében* többek közt a Marshoz társítható növényeket is felsorolja: bazsalikom, fokhagyma, cirok, galagonya, mustár, vöröshagyma, petrezselyem, bors, erdeifenyõ, retek, szarszaparilla, napraforgó, tárkony, dohány, valamint a Nap növényei: angyalgyökér, kõris, babér, kamilla, lestyán, körömvirág, fagyöngy, rozmaring, ruta, sáfrány, orbáncfû.

Ételek: Tipikusan a csípõs, fûszeres ízek tartoznak a tûz uralma alá. Ezek a szerelemhez, szexhez, szenvedélyhez társulnak vagy a nap,a tûz színéhez. Scott Cunningham felsorolása a The Magic of Food**-ban: alkohol, articsóka, barbecue, babér, cékla, répa, kesudió, zeller, csili, snidling, fahéj, fokhagyma, kakaó, csokoládé, kávé, koriander, kukorica, kömény, datolya, kapor, édeskömény, füge, gyömbér, torma, póréhagyma, citrom, mangó, körömvirág, szerecsendió, narancs, ananász, gránátalma, körte, retek, mazsola, sózott ételek, szezámmag, tök, tea, tortilla, ecet, dió, vízitorma, bor - ezen ételek "serkentik a bátorságot, védettséget, agressziót, szexuális vágyat és az egészséget." A tûzelem növelésére Cunningham leír egy jó receptet:

Tüzes védõsaláta

1/2 fej vöröskáposzta
1 fej pirospaprika
1/4 vöröshagyma
2 retek
1/2 csésze almaecet
1/4 csésze olivaolaj
1 teáskanál szárított bazsalikom, petrezselyem és rozmaring keveréke
1/8 tk. frissen zúzott fokhagyma
feketebors ízlés szerint.

A tûz egyik legfõbb jellemzõje az átváltoztatás képessége. Megváltozik a táj képe egy erdõtûz után vagy az olvadt fémbõl kardpenge lesz. A vulkánok hatalmas erejû tûzforrások. A tûz kreatív erõ - az Univerzum kezdete, a csillagok születése. Rúnája a Kenaz, jelentése: fáklya. A szenvedély, szexualitás a tûz uralma alatt állnak. Inspiráció, bátorság, rajongás, lelkesedés, hatalom, védelem, megtisztulás. A Mágus maximája: "Tudni, Akarni, Merni, Hallgatni" sok hagyományban fontos aspektus. Ebbõl az "akarni" kapcsolódik a tûzhöz és Délhez. Ez akaraterõnket, szándékunkat, a minket irányító vágyat, életünk szenvedélyeit jelenti, szikrát ad és belsõ örömöt.

Tûzoltár

Ms. McArthur* csodálatos ötlete, ami szikrát, szenvedélyt gyújt életünkbe: a tûzoltár. Elõször is megfelelõ tûzszínû kendõvel takard le az oltárt, tegyél rá megfelelõ figurát, pl. szalamandrát, sárkányt vagy mást, gyertyákat, a Nap vagy a Mars alá tartozó növényeket, virágokat, tûzköveket, a Tûzistennõ megnyilvánulásait, pl. Amaterasu (japán napistennõ), Brighid (kelta tûzistennõ, a kovácsmesterség, költészet és gyógyítás istennõje), Hestia (a házi tûzhely görög istennõje), Pele (Hawaii tûzistennõ), Vesta (az örök tûz római istennõje), Sekmet (egyiptomi oroszlánfejû napistennõ), vagy istenalakokat, Rá (egyiptomi napisten), Lugh (kelta napisten).

Gyertyamágia

(Ld. Oláh Katánál az Imbolc ünnepnél)

Kandeláber

Az üst általában vízszimbólumként jelenik meg, a tengert és az anyaméhet szimbolizálja, ám ugyanakkor a tûzzel is szoros kapcsolatban áll. A hagyomány szerint kilencféle fát kell benne meggyújtani, ezek fajtái hagyományonként különbözõek. A tüzifa száraz legyen, maga a helyiség jól szellõzzön. A mágia során megfelelõképp teleírt papírt vagy más éghetõ tárgyat dobunk a tûzbe, magunk elé képzeljük az áhított célt, közben varázsigéket mormolhatunk, hogy növeljük a varázslat hatékonyságát. Várjuk meg, míg teljesen végigég a tûz, ne hagyjuk õrizetlenül.

A tûzelem beépítése életünkbe

Minden napkeltekor a Nap köszöntése, napnyugtakor elbúcsúzástatása. Tûzoltárok, gyertyázás, kandelábertûz, tömjénfüstölés, tábortüzek, vagy akár a mindennapi tûzgyújtás is lehet meditációs vagy jósló eszköz: ülj a tûz elé kényelmesen, nyugodt helyen, lélegezz kényelmesen, ritmikusan, koncentrálj a lángokra, engedd, hogy hipnotizáljanak a lángok, engedd el magad alfába, figyeld a lángok táncát, a lángok keltette árnyakat, figyeld, milyen érzéseket kelt benned. Ha befejezted, adj hálát a tûznek bölcsességéért, a megvilágosodásért, hunyd le szemed, végy néhány mély lélegzetet, és engedd magad visszatérni a hétköznapi tudatszintedre, majd nyisd ki szemed.

* McArthur, Margie. Wisdom of the Elements: The Sacred Wheel of Earth, Air, Fire and Water. CA: The Crossing Press, 1998.

** Cunningham, Scott. The Magic of Food: Legends, Lore and Spellwork. Llewellyn Publications, 1995.


© CopyLEFT ANdi, 2000. — Licensed under GPL