Mabon süteménye: az almás pitealma

Legfõbb titka nem a hozzávalókban rejlik, hanem az alábbiakban:

R e c e p t e k:

Kukoricakenyér
Kemény, ropogós kenyérfajta, remek töltelékekkel, chillivel bõvíthetõ.

Keverd össze a lisztet a sütõporral, sóval, cukorral. Add hozzá a tojást, vajat, a tej-tejföl-keveréket, a tejet, és jó alaposan keverd össze. Öntsd kenyérsütõ-formába és süsd meg. Vajjal és mézzel is tálalhatod.

Vadrizs almával és dióval

Párold meg a rizst olajon, és fõzd 50 percig. A diót keverd össze a mogyoróval, zellerrel, hagymával, mazsolával, almával, citromhéjjal, és tedd félre. Keverd össze alaposan a citromlét, sót, borsot, fokhagymapépet és az olivaolajat. Keverd a gyümölcsös keverékhez. Add a megfõtt rizshez, jól keverd össze az egészet. Forrón is, hidegen is tálalhatod.

Almababa

(Õ lesz Halloween Almaanyója! :-)

 
Hámozz meg egy almát, fúrd ki a magházát a tetejétõl az aljáig. Faragj rá arcot: legyen szemürege, orra, nevetõráncai, mosolygó szája. Áztasd az almát citromos vízbe, nehogy megbarnuljon. Szürke vagy nyersszínû gyapjúfonalból hurkolj jó hosszú szálakat, gombolyítsd fel, a közepét kösd össze egy szállal. Itt a csomónál ragaszd a gombolyagot az alma tetejére, és formázz a babának hajat. Egyszerû mintájú kartonanyaggal vagy más textillel ragassz körbe egy nyakas üveget, alul és a tetején hagyjál rá mintegy 7-8 cm-t. Szegd be, fölül az üveg szájába hajtsd és ragaszd le a maradék anyagot, alul pedig az üveg aljához. Kb. 25 cm-es oldalú, négyzetalakú, mintás anyagot ragassz az anyóka "vállára", ez lesz a vállkendõje. Fess az almára szemet, arcot, szájat temperával vagy vízfestékkel, majd ragaszd az üveg szájába. Ha kell, szúrj az almába egy vékony pálcát, botot, ceruzát vagy tiplit, ezzel erõsítsd az üvegbe. Ötletesen tovább díszítheted az anyókát, lehet belõle kedves anyóka vagy gonosz boszorkány, lehet köpenye, fejkendõje, kontya, a hátára erõsíthetsz batyut vagy rõzseköteget, lehet kalapja, sapkája, köténye, stb. A következõ két-három hétben az alma mintegy kétharmadára fonnyad. Halloweenkor szertartás keretében elégetheted a banyát.
 

A szövés kiváló õszi idõtöltés! Szövõszék sem kell hozzá!

Keress szép, formás ágakat, minél elágazóbb, annál jobb. A gallyakat néhányszor tekerd körbe szorosan egyszerû barna vagy nyersszínû zsineggel. Ez lesz a szövõkereted. Szõj bele textildarabkákat, fonalmaradékot, szalagot, fûszálat, magokat, - bármit, amirõl úgy érzed, ideillik! Ragassz vagy varrj rá (tûvel) különbözõ terméseket, hüvelyeseket, gubót, száraz bogyókat, bármit, amit õszi erdei sétád során gyûjtöttél. Az ágszövés különlegesen szép és egyedi darab. Minden üres helyet tölts be a mûveden!


© CopyLEFT ANdi, 1998. Licensed under GPL