Mabon süteménye: az almás pite
Legfõbb titka
nem a hozzávalókban rejlik, hanem az alábbiakban:
- Mindig legyen benne
kevés vaj.
- Minden hozzávaló
egyforma hõmérsékletû legyen, és gyorsan
kell összedolgozni, akkor lesz finom pelyhes, könnyû.
- Hûtõben
hagyjuk állni pár órán át az összegyúrt
tésztát.
- Ne legyen túl
lisztes!
- A frissen megtisztított
almát locsoljuk meg citromlével, akkor nem barnul meg, és
finom ízt ad neki.
- Legjobb, ha finomra
reszeljük az almát.
- Mindig savanykás
almából legyen a töltelék.
R e c e p t e k:
Kukoricakenyér
Kemény, ropogós kenyérfajta, remek töltelékekkel,
chillivel bõvíthetõ.
- 1 csésze kukoricaliszt
- 1 csésze liszt
- 3/4 teáskanál
sütõpor
- 3/4 teáskanál
só
- 1 csapott teáskanál
cukor
- 1 nagy tojás
- 6 teáskanál
olvasztott vaj
- 1/4 csésze tej
+ 1/4 csésze tejföl összekeverve
- 3/4 csésze tej
Keverd össze a lisztet
a sütõporral, sóval, cukorral. Add hozzá a tojást,
vajat, a tej-tejföl-keveréket, a tejet, és jó
alaposan keverd össze. Öntsd kenyérsütõ-formába
és süsd meg. Vajjal és mézzel is tálalhatod.
Vadrizs almával
és dióval
- 1 csésze vadrizs
- 2 csésze víz
- 1 teáskanál
növényi olaj
- 1 csésze dió
- 1 zellergumó,
felaprítva
- 4 gyöngyhagyma,
felszeletelve
- 1 csésze mazsola
- 1 piros alma, meghámozva,
kimagozva, citromlével meglocsolva
- 2 teáskanál
õrölt citromhéj
- 3 teáskanál
citromlé
- 2 fokhagymagerezd, sóban
szétnyomkodva
- 1/2 teáskanál
só
- 1/3 csésze olivaolaj
- bors, ízlés
szerint
Párold meg a rizst
olajon, és fõzd 50 percig. A diót keverd össze
a mogyoróval, zellerrel, hagymával, mazsolával, almával,
citromhéjjal, és tedd félre. Keverd össze alaposan
a citromlét, sót, borsot, fokhagymapépet és
az olivaolajat. Keverd a gyümölcsös keverékhez. Add
a megfõtt rizshez, jól keverd össze az egészet.
Forrón is, hidegen is tálalhatod.
Almababa
(Õ lesz Halloween
Almaanyója! :-)
-
- Hámozz meg egy
almát, fúrd ki a magházát a tetejétõl
az aljáig. Faragj rá arcot: legyen szemürege, orra,
nevetõráncai, mosolygó szája. Áztasd
az almát citromos vízbe, nehogy megbarnuljon. Szürke
vagy nyersszínû gyapjúfonalból hurkolj jó
hosszú szálakat, gombolyítsd fel, a közepét
kösd össze egy szállal. Itt a csomónál ragaszd
a gombolyagot az alma tetejére, és formázz a babának
hajat. Egyszerû mintájú kartonanyaggal vagy más
textillel ragassz körbe egy nyakas üveget, alul és a tetején
hagyjál rá mintegy 7-8 cm-t. Szegd be, fölül az
üveg szájába hajtsd és ragaszd le a maradék
anyagot, alul pedig az üveg aljához. Kb. 25 cm-es oldalú,
négyzetalakú, mintás anyagot ragassz az anyóka
"vállára", ez lesz a vállkendõje.
Fess az almára szemet, arcot, szájat temperával vagy
vízfestékkel, majd ragaszd az üveg szájába.
Ha kell, szúrj az almába egy vékony pálcát,
botot, ceruzát vagy tiplit, ezzel erõsítsd az üvegbe.
Ötletesen tovább díszítheted az anyókát,
lehet belõle kedves anyóka vagy gonosz boszorkány,
lehet köpenye, fejkendõje, kontya, a hátára erõsíthetsz
batyut vagy rõzseköteget, lehet kalapja, sapkája, köténye,
stb. A következõ két-három hétben az alma
mintegy kétharmadára fonnyad. Halloweenkor szertartás
keretében elégetheted a banyát.
-
A szövés
kiváló õszi idõtöltés! Szövõszék
sem kell hozzá!
Keress szép, formás
ágakat, minél elágazóbb, annál jobb.
A gallyakat néhányszor tekerd körbe szorosan egyszerû
barna vagy nyersszínû zsineggel. Ez lesz a szövõkereted.
Szõj bele textildarabkákat, fonalmaradékot, szalagot,
fûszálat, magokat, - bármit, amirõl úgy
érzed, ideillik! Ragassz vagy varrj rá (tûvel) különbözõ
terméseket, hüvelyeseket, gubót, száraz bogyókat,
bármit, amit õszi erdei sétád során
gyûjtöttél. Az ágszövés különlegesen
szép és egyedi darab. Minden üres helyet tölts
be a mûveden!
© CopyLEFT ANdi, 1998. — Licensed under GPL