Mabon-szertartások

Õszi, teliholdas estéken hívjuk meg barátainkat, rokonainkat, akikkel jól érezzük magunkat, töltsük együtt kellemesen az estét, kínáljuk õket holdas ételekkel. (Legyen kerek formájuk, pl. szõlõ, dinnye, narancs, keménytojás.) Süssünk például kerek süteményeket. Kínai hagyomány szerint a napfordulós-teliholdas ünnepen az esti falatozás, terefere közben megfigyelhetjük a holdat: milyen alakot látunk benne?

Evés után kisebb szertartást celebrálhatunk: tortagyertyákat erõsítsünk egyenként félbevágott dióhéjakba úgy, hogy ne boruljanak föl.

Miután a hold fölkel, kívánjunk valamit. Gyújtsuk meg a gyertyákat, és bocsássuk vízre a kis "csónakokat". A gyertyafüst az égbe száll, a kívánság teljesül. :-)

A szertartás után énekeljünk együtt a holdról szóló dalokat - vagy ami jólesik.

A kínaiak holdsüteménye kerek, és általában vörösbabkrémmel, lótuszmagkrémmel vagy kókusszal töltött.

Amerikai (és Andi által kipróbált és remeknek tartott) változata:

1 csésze vaj
2/3 csésze cukor
1 tojás
2 1/2 csésze liszt
1/2 teáskanál só
1 teáskanál vanília-kivonat
kókuszreszelék (ízlés szerint)

Keverd habosra a vajat a cukorral. Keverd hozzá a tojást, add hozzá a lisztet, sót, vaníliát, majd hideg helyen hagyd állni pár órán át. Aztán nyújtsd ki a tésztát 1/2 - 1 cm vékonyra. Szaggasd ki kerek pogácsaszaggatóval, kb. 7 cm átmérõjû legyen. Elõmelegített sütõben, közepes tûzön süsd 8-10 percig, amíg világosbarnára pirul a teteje. Ha kihûlt, megszórhatod a tetejét kókuszreszelékkel. (50-60 db sütemény jön ki belõle.)


© CopyLEFT ANdi, 1998. Licensed under GPL