TARTALOM
* Kelta ünnepek
*
Húsvét *
Tavasz (slideshow) *
Tavaszi fotóalbum  |
Ünnepi
menü
A közös szertartások nélkülözhetetlen
eleme az "együtt lakomázás", az ünnephez
illõ eledelek elfogyasztása. Ne feledd, hogy ennek is
van spirituális tartalma, áldást hozó ereje,
feltéve, ha úgy készíted el és veszitek
magatokhoz.
Ha minden évben újra meg újra
átgondolod az ünnepi menüt, változtatsz legalább
néhány elemén és örömmel, szeretettel
készíted el, ez remek lehetõség kreativitásod
kibontakoztatására is és áldást hoz
a szeretteidnek.
Ostara ünnepi ételei:
magok, leveles zöldségfélék, fûszeres
vagy virággal ékesített teasütemények,
gyümölcs, keménytojás, mézes sütemények,
a szezon elsõ gyümölcsei, zöldségei, retek,
újhagyma, póréhagyma, hal, kétszersült,
sajt, méz, sonka. Tavaszi ételek: sütõtök,
napraforgó, szezámmag.Tavaszi hajtások, rügyek,
virágszirmok (pl. ibolya).
A magok és a tojás termékenységszimbólumok.
Magok: gabonafélék,
liszt, dara, gabonapelyhek, száraz hüvelyesek, szezámmag,
fûszermagok, napraforgómag, tökmag, fenyõmag,
dió, mogyoró, pisztácia.
Olasz lencseleves
12 személyre
2 font lencse
8 csésze víz
1 hagyma, szeletekre vágva
4 zeller, durvára vágva
4 gerezd szétnyomott fokhagyma
2 sárgarépa reszelve
1 csésze gomba
1 doboz paradicsompüré
2 csésze ketchup vagy 1 csésze paradicsom
2 teáskanál friss bazsalikom apróra vágva
1 teáskanál varádicskóró
só, bors ízlés szerint
- Egy nagy fazékban tedd fel a lencsét 8 csésze vízben.
Amikor forrni kezd, fedd le és közepes lángon fõzd
tovább kb. 15 percig.
- Add hozzá a zellert, hagymát, fokhagymát, sárgarépát.
Jól keverd össze, fedõ nélkül fõzd kb.
15 percig.
- Amikor a lencse puhulni kezd, a leves besûrûsödik. Innentõl
még mintegy 30 percig fõzd, gyakran kevergetve, és szüség
esetén kis mennyiségekben pótold a folyadékot.
- Amikor a leves már jó sûrû állagú,
tedd bele a gombát, paradicsomszószt, bazsalikomot és
a varádicskórót. Fõzd még 20 percig.
- Add hozzá a paradicsomot, ízlés szerint sót,
borsot, és kockákra vágott pirított kenyérre
szedve tálald.
A varádicskórónak csak a levelét
hasznád fel, a virágos hajtásvégeket tedd
el gyógynövénynek. (Legjobb persze, ha magad gyûjtötted
a növényt még tavaly nyáron, de ha nincs otthon,
gyógynövényboltban vehetsz.)
Leveles zöldségek: saláta,
kelkáposzta, spenót, sóska, galambbegy, tyúkhúr,
pitypanglevél (csak ilyenkor jó zsenge). A zöldsalátákat
sokféleképp tálalhatod, számos mártást,
dressinget kitalálhatsz hozzájuk.
Tojás
Fûszerekkel töltött tojás
2 tojás személyenként
1 teáskanál majonéz tojásonként (ízlés
szerint)
2 teáskanál mustár
1 gerezd fokhagyma szétnyomva
1 teáskanál aprított petrezselyem
˝ teáskanál szárított kapor
ízlés szerint só, bors
paprika a díszítéshez
- Fõzd keményre a tojásokat, hideg víz alatt hûtsd
le.
- A megtisztított tojásokat vágd hosszában félbe,
óvatosan szedd ki a sárgájukat.
- A sárgáját dolgozd ösze a hozzávalókkal,
a paprika kivételével. Jó alaposan keverd össze.
- Ezzel a keverékkel, kis halmokba púpozva töltsd meg a
tojások fehérjét. (akkor igazán szép, ha
fagylaltosteáskanállal vagy karalábéfúróval
halmozod.)
- Szépen rendezd el a tojásokat egy tálon. Díszítheted
petrezselyemmel.
- Szép mintákat szórj rá pirospaprikából.
Tálalásig tartsd hûtõben.
Pásztorpástétom
4-6 személyre
Szükséges idõ: 1 óra
Hozzávalók:
1 doboz félkész bab (futóbab is jó)
6 közepes burgonya
1 hagyma
1 paprika
4 gerezd fokhagyma
1 cukkini
1 brokkolirózsa
Fél csésze friss zölborsó
2 csésze friss spenót
2 teáskanál olaj
2 teáskanál enyhe currypor
1 tk cayenne-bors
1 tk kömény
2 tk mustármag
1 tk édes pirospaprika
2 tk szójamajonéz (vagy több, ha sûrûbb mártást
akarsz)
1 tk tamari
Süsd meg a hagymát, fûszerezd a porokkal.
A borsót tedd forró vízben, add hozzá a darabokra
vágott brokkolit, cukkinit, spenótot. Fõzd meg a
krumplit és törd át. Tedd egy serpenyõbe a fokhagymát
és a maradék fûszereket, elõször a mustármagot.
Add hozzá a majonézt, majd a babot. Amikor a bab megfõtt,
tedd mellé a zöldségeket és a tamarit. A szószt
öntsd egy lábosba, majd szórd a tetejére villával
a tört krumplit. Közepes tûzön süsd addig, amíg
a burgonya megpirul.
Spenótos vagy brokkolis quiche
(ahogy én szoktam)
QUICHE:
250 g liszt
150 g zsiradék
2 tojás sárgája
5 evõkanál hideg víz
só
Rugalmas tésztát gyúrunk belõle és egy
órán át fóliában hidegen tartjuk.
SAJTKRÉM:
200 g tejföl
125 g reszelt gouda
2 tojás
1 púpozott evõkanál étkezési keményítõ
õrölt bors
õrölt szerecsendió
Fél kiló spenótot leforrázunk
és gyorsan hideg vízzel leöblítünk (így
szép smaragdzöld marad a színe), kinyomkodjuk,megszórjuk
vöröshagyma- és fokhagymaporral. A tésztát
belesimítjuk egy kerek, lapos sütõformába (én
a gyümölcstortasütõ tepsiben sütöm), rákenjük
a sajtkrémet, ráterítjük a spenótot,
a tetejére hagymakarikákat. 200 fokon 125 percig sütjük.
(A brokkolival hasonlóképp kell eljárnunk).
Gyömbérkenyér
(ez is bevált, finom receptem)
100 g (=4 ek) liszt
csipet só
fél csapott tk szódabikarbóna
1 csapott tk gyömbér
1 csapott tk fahéj
50 g (=2 púpozott ek) mazsola
40 g zsiradék
50 g (=2 tele ek) barna cukor
1 teli ek méz
1 teli ek melasz v. méz
1 tojás
3 ek tej
A lisztet egy tálba szitáljuk. Folyamatosan
hozzáadjuk a sót, szódabikarbónát,
a fûszereket. Jól összekeverjük, beleforgatjuk
a mazsolát. Alakítsunk ki egy kis mélyedést
a közepébe.
Egy tûzálló tálban óvatosan melegítsük
össze a zsiradékot, cukrot, mézet, melaszt. Hagyjuk
langyosra hûlni.
A tojást és a tejet finoman keverjük össze, majd
hozzá a megolvadt zsiradékhoz. Ezt öntsük a liszt
közepébe. Addig verjük föl, amíg sima, híg
tészta nem lesz belõle.
18 cm-s átmérõjû lapos tepsit kivajazunk, kilisztezünk.
Beleöntjük a tésztát. 180 fokra elõmelegített
sütõben 30 percig sütjük. Aztán fémtálcára
borítjuk és ott hagyjuk kihûlni.
|