TARTALOM
* Húsvét * Tavasz (slideshow) * Tavaszi fotóalbum
|
Ünnepi menü
A közös szertartások nélkülözhetetlen eleme az "együtt lakomázás", az ünnephez illõ eledelek elfogyasztása. Ne feledd, hogy ennek is van spirituális tartalma, áldást hozó ereje, feltéve, ha úgy készíted el és veszitek magatokhoz. Ha minden évben újra meg újra átgondolod az ünnepi menüt, változtatsz legalább néhány elemén és örömmel, szeretettel készíted el, ez remek lehetõség kreativitásod kibontakoztatására is és áldást hoz a szeretteidnek. Ostara ünnepi ételei:magok, leveles zöldségfélék, fûszeres vagy virággal ékesített teasütemények, gyümölcs, keménytojás, mézes sütemények, a szezon elsõ gyümölcsei, zöldségei, retek, újhagyma, póréhagyma, hal, kétszersült, sajt, méz, sonka. Tavaszi ételek: sütõtök, napraforgó, szezámmag.Tavaszi hajtások, rügyek, virágszirmok (pl. ibolya). A magok és a tojás termékenységszimbólumok. Magok: gabonafélék, liszt, dara, gabonapelyhek, száraz hüvelyesek, szezámmag, fûszermagok, napraforgómag, tökmag, fenyõmag, dió, mogyoró, pisztácia. Olasz lencseleves12 személyre 2 font lencse
A varádicskórónak csak a levelét hasznád fel, a virágos hajtásvégeket tedd el gyógynövénynek. (Legjobb persze, ha magad gyûjtötted a növényt még tavaly nyáron, de ha nincs otthon, gyógynövényboltban vehetsz.) Leveles zöldségek: saláta, kelkáposzta, spenót, sóska, galambbegy, tyúkhúr, pitypanglevél (csak ilyenkor jó zsenge). A zöldsalátákat sokféleképp tálalhatod, számos mártást, dressinget kitalálhatsz hozzájuk. Tojás Fûszerekkel töltött tojás2 tojás személyenként1 teáskanál majonéz tojásonként (ízlés szerint) 2 teáskanál mustár 1 gerezd fokhagyma szétnyomva 1 teáskanál aprított petrezselyem ˝ teáskanál szárított kapor ízlés szerint só, bors paprika a díszítéshez
Pásztorpástétom4-6 személyre Hozzávalók: Süsd meg a hagymát, fûszerezd a porokkal. A borsót tedd forró vízben, add hozzá a darabokra vágott brokkolit, cukkinit, spenótot. Fõzd meg a krumplit és törd át. Tedd egy serpenyõbe a fokhagymát és a maradék fûszereket, elõször a mustármagot. Add hozzá a majonézt, majd a babot. Amikor a bab megfõtt, tedd mellé a zöldségeket és a tamarit. A szószt öntsd egy lábosba, majd szórd a tetejére villával a tört krumplit. Közepes tûzön süsd addig, amíg a burgonya megpirul. Spenótos vagy brokkolis quiche(ahogy én szoktam) QUICHE:250 g liszt Rugalmas tésztát gyúrunk belõle és egy órán át fóliában hidegen tartjuk. SAJTKRÉM:200 g tejföl Fél kiló spenótot leforrázunk és gyorsan hideg vízzel leöblítünk (így szép smaragdzöld marad a színe), kinyomkodjuk,megszórjuk vöröshagyma- és fokhagymaporral. A tésztát belesimítjuk egy kerek, lapos sütõformába (én a gyümölcstortasütõ tepsiben sütöm), rákenjük a sajtkrémet, ráterítjük a spenótot, a tetejére hagymakarikákat. 200 fokon 125 percig sütjük. (A brokkolival hasonlóképp kell eljárnunk). Gyömbérkenyér(ez is bevált, finom receptem) 100 g (=4 ek) liszt A lisztet egy tálba szitáljuk. Folyamatosan
hozzáadjuk a sót, szódabikarbónát,
a fûszereket. Jól összekeverjük, beleforgatjuk
a mazsolát. Alakítsunk ki egy kis mélyedést
a közepébe. |
© CopyLEFT ANdi, 1999. — Licensed under GPL |