| TARTALOM * Kelta ünnepek* 
      Húsvét
 * 
      Tavasz (slideshow)
 * 
      Tavaszi fotóalbum
   |  Ünnepi 
  menü
A közös szertartások nélkülözhetetlen 
          eleme az "együtt lakomázás", az ünnephez 
          illõ eledelek elfogyasztása. Ne feledd, hogy ennek is 
          van spirituális tartalma, áldást hozó ereje, 
          feltéve, ha úgy készíted el és veszitek 
          magatokhoz. Ha minden évben újra meg újra 
          átgondolod az ünnepi menüt, változtatsz legalább 
          néhány elemén és örömmel, szeretettel 
          készíted el, ez remek lehetõség kreativitásod 
          kibontakoztatására is és áldást hoz 
          a szeretteidnek. Ostara ünnepi ételei:magok, leveles zöldségfélék, fûszeres 
        vagy virággal ékesített teasütemények, 
        gyümölcs, keménytojás, mézes sütemények, 
        a szezon elsõ gyümölcsei, zöldségei, retek, 
        újhagyma, póréhagyma, hal, kétszersült, 
        sajt, méz, sonka. Tavaszi ételek: sütõtök, 
        napraforgó, szezámmag.Tavaszi hajtások, rügyek, 
        virágszirmok (pl. ibolya).  A magok és a tojás termékenységszimbólumok. 
 Magok: gabonafélék, 
        liszt, dara, gabonapelyhek, száraz hüvelyesek, szezámmag, 
        fûszermagok, napraforgómag, tökmag, fenyõmag, 
        dió, mogyoró, pisztácia. Olasz lencseleves12 személyre 2 font lencse8 csésze víz
 1 hagyma, szeletekre vágva
 4 zeller, durvára vágva
 4 gerezd szétnyomott fokhagyma
 2 sárgarépa reszelve
 1 csésze gomba
 1 doboz paradicsompüré
 2 csésze ketchup vagy 1 csésze paradicsom
 2 teáskanál friss bazsalikom apróra vágva
 1 teáskanál varádicskóró
 só, bors ízlés szerint
 
  Egy nagy fazékban tedd fel a lencsét 8 csésze vízben. 
    Amikor forrni kezd, fedd le és közepes lángon fõzd 
    tovább kb. 15 percig.
  Add hozzá a zellert, hagymát, fokhagymát, sárgarépát. 
    Jól keverd össze, fedõ nélkül fõzd kb. 
    15 percig. 
  Amikor a lencse puhulni kezd, a leves besûrûsödik. Innentõl 
    még mintegy 30 percig fõzd, gyakran kevergetve, és szüség 
    esetén kis mennyiségekben pótold a folyadékot. 
  Amikor a leves már jó sûrû állagú, 
    tedd bele a gombát, paradicsomszószt, bazsalikomot és 
    a varádicskórót. Fõzd még 20 percig. 
  Add hozzá a paradicsomot, ízlés szerint sót, 
    borsot, és kockákra vágott pirított kenyérre 
    szedve tálald.
 A varádicskórónak csak a levelét 
        hasznád fel, a virágos hajtásvégeket tedd 
        el gyógynövénynek. (Legjobb persze, ha magad gyûjtötted 
        a növényt még tavaly nyáron, de ha nincs otthon, 
        gyógynövényboltban vehetsz.)  Leveles zöldségek: saláta, 
        kelkáposzta, spenót, sóska, galambbegy, tyúkhúr, 
        pitypanglevél (csak ilyenkor jó zsenge). A zöldsalátákat 
        sokféleképp tálalhatod, számos mártást, 
        dressinget kitalálhatsz hozzájuk.  Tojás Fûszerekkel töltött tojás2 tojás személyenként1 teáskanál majonéz tojásonként (ízlés 
  szerint)
 2 teáskanál mustár
 1 gerezd fokhagyma szétnyomva
 1 teáskanál aprított petrezselyem
 ˝ teáskanál szárított kapor
 ízlés szerint só, bors
 paprika a díszítéshez
 
 
  Fõzd keményre a tojásokat, hideg víz alatt hûtsd 
    le.
  A megtisztított tojásokat vágd hosszában félbe, 
    óvatosan szedd ki a sárgájukat.
  A sárgáját dolgozd ösze a hozzávalókkal, 
    a paprika kivételével. Jó alaposan keverd össze. 
  Ezzel a keverékkel, kis halmokba púpozva töltsd meg a 
    tojások fehérjét. (akkor igazán szép, ha 
    fagylaltosteáskanállal vagy karalábéfúróval 
    halmozod.)
  Szépen rendezd el a tojásokat egy tálon. Díszítheted 
    petrezselyemmel. 
  Szép mintákat szórj rá pirospaprikából. 
    Tálalásig tartsd hûtõben.
 Pásztorpástétom4-6 személyreSzükséges idõ: 1 óra
 Hozzávalók: 1 doboz félkész bab (futóbab is jó)
 6 közepes burgonya
 1 hagyma
 1 paprika
 4 gerezd fokhagyma
 1 cukkini
 1 brokkolirózsa
 Fél csésze friss zölborsó
 2 csésze friss spenót
 2 teáskanál olaj
 2 teáskanál enyhe currypor
 1 tk cayenne-bors
 1 tk kömény
 2 tk mustármag
 1 tk édes pirospaprika
 2 tk szójamajonéz (vagy több, ha sûrûbb mártást 
  akarsz)
 1 tk tamari
 Süsd meg a hagymát, fûszerezd a porokkal. 
        A borsót tedd forró vízben, add hozzá a darabokra 
        vágott brokkolit, cukkinit, spenótot. Fõzd meg a 
        krumplit és törd át. Tedd egy serpenyõbe a fokhagymát 
        és a maradék fûszereket, elõször a mustármagot. 
        Add hozzá a majonézt, majd a babot. Amikor a bab megfõtt, 
        tedd mellé a zöldségeket és a tamarit. A szószt 
        öntsd egy lábosba, majd szórd a tetejére villával 
        a tört krumplit. Közepes tûzön süsd addig, amíg 
        a burgonya megpirul. 
       Spenótos vagy brokkolis quiche(ahogy én szoktam) QUICHE:250 g liszt150 g zsiradék
 2 tojás sárgája
 5 evõkanál hideg víz
 só
 Rugalmas tésztát gyúrunk belõle és egy 
    órán át fóliában hidegen tartjuk. SAJTKRÉM:200 g tejföl125 g reszelt gouda
 2 tojás
 1 púpozott evõkanál étkezési keményítõ
 õrölt bors
 õrölt szerecsendió
 Fél kiló spenótot leforrázunk 
        és gyorsan hideg vízzel leöblítünk (így 
        szép smaragdzöld marad a színe), kinyomkodjuk,megszórjuk 
        vöröshagyma- és fokhagymaporral. A tésztát 
        belesimítjuk egy kerek, lapos sütõformába (én 
        a gyümölcstortasütõ tepsiben sütöm), rákenjük 
        a sajtkrémet, ráterítjük a spenótot, 
        a tetejére hagymakarikákat. 200 fokon 125 percig sütjük. 
        (A brokkolival hasonlóképp kell eljárnunk). Gyömbérkenyér(ez is bevált, finom receptem) 100 g (=4 ek) lisztcsipet só
 fél csapott tk szódabikarbóna
 1 csapott tk gyömbér
 1 csapott tk fahéj
 50 g (=2 púpozott ek) mazsola
 40 g zsiradék
 50 g (=2 tele ek) barna cukor
 1 teli ek méz
 1 teli ek melasz v. méz
 1 tojás
 3 ek tej
 A lisztet egy tálba szitáljuk. Folyamatosan 
        hozzáadjuk a sót, szódabikarbónát, 
        a fûszereket. Jól összekeverjük, beleforgatjuk 
        a mazsolát. Alakítsunk ki egy kis mélyedést 
        a közepébe.Egy tûzálló tálban óvatosan melegítsük 
        össze a zsiradékot, cukrot, mézet, melaszt. Hagyjuk 
        langyosra hûlni.
 A tojást és a tejet finoman keverjük össze, majd 
        hozzá a megolvadt zsiradékhoz. Ezt öntsük a liszt 
        közepébe. Addig verjük föl, amíg sima, híg 
        tészta nem lesz belõle.
 18 cm-s átmérõjû lapos tepsit kivajazunk, kilisztezünk. 
        Beleöntjük a tésztát. 180 fokra elõmelegített 
        sütõben 30 percig sütjük. Aztán fémtálcára 
        borítjuk és ott hagyjuk kihûlni.
 |