TARTALOM

* Kelta ünnepek
* Húsvét
* Tavasz (slideshow)
* Tavaszi fotóalbum

Ünnepi menü

A közös szertartások nélkülözhetetlen eleme az "együtt lakomázás", az ünnephez illõ eledelek elfogyasztása. Ne feledd, hogy ennek is van spirituális tartalma, áldást hozó ereje, feltéve, ha úgy készíted el és veszitek magatokhoz.

Ha minden évben újra meg újra átgondolod az ünnepi menüt, változtatsz legalább néhány elemén és örömmel, szeretettel készíted el, ez remek lehetõség kreativitásod kibontakoztatására is és áldást hoz a szeretteidnek.

Ostara ünnepi ételei:

magok, leveles zöldségfélék, fûszeres vagy virággal ékesített teasütemények, gyümölcs, keménytojás, mézes sütemények, a szezon elsõ gyümölcsei, zöldségei, retek, újhagyma, póréhagyma, hal, kétszersült, sajt, méz, sonka. Tavaszi ételek: sütõtök, napraforgó, szezámmag.Tavaszi hajtások, rügyek, virágszirmok (pl. ibolya).

A magok és a tojás termékenységszimbólumok.

Magok: gabonafélék, liszt, dara, gabonapelyhek, száraz hüvelyesek, szezámmag, fûszermagok, napraforgómag, tökmag, fenyõmag, dió, mogyoró, pisztácia.

Olasz lencseleves

12 személyre

2 font lencse
8 csésze víz
1 hagyma, szeletekre vágva
4 zeller, durvára vágva
4 gerezd szétnyomott fokhagyma
2 sárgarépa reszelve
1 csésze gomba
1 doboz paradicsompüré
2 csésze ketchup vagy 1 csésze paradicsom
2 teáskanál friss bazsalikom apróra vágva
1 teáskanál varádicskóró
só, bors ízlés szerint

  1. Egy nagy fazékban tedd fel a lencsét 8 csésze vízben. Amikor forrni kezd, fedd le és közepes lángon fõzd tovább kb. 15 percig.
  2. Add hozzá a zellert, hagymát, fokhagymát, sárgarépát. Jól keverd össze, fedõ nélkül fõzd kb. 15 percig.
  3. Amikor a lencse puhulni kezd, a leves besûrûsödik. Innentõl még mintegy 30 percig fõzd, gyakran kevergetve, és szüség esetén kis mennyiségekben pótold a folyadékot.
  4. Amikor a leves már jó sûrû állagú, tedd bele a gombát, paradicsomszószt, bazsalikomot és a varádicskórót. Fõzd még 20 percig.
  5. Add hozzá a paradicsomot, ízlés szerint sót, borsot, és kockákra vágott pirított kenyérre szedve tálald.

A varádicskórónak csak a levelét hasznád fel, a virágos hajtásvégeket tedd el gyógynövénynek. (Legjobb persze, ha magad gyûjtötted a növényt még tavaly nyáron, de ha nincs otthon, gyógynövényboltban vehetsz.)

Leveles zöldségek: saláta, kelkáposzta, spenót, sóska, galambbegy, tyúkhúr, pitypanglevél (csak ilyenkor jó zsenge). A zöldsalátákat sokféleképp tálalhatod, számos mártást, dressinget kitalálhatsz hozzájuk.

Tojás

Fûszerekkel töltött tojás

2 tojás személyenként
1 teáskanál majonéz tojásonként (ízlés szerint)
2 teáskanál mustár
1 gerezd fokhagyma szétnyomva
1 teáskanál aprított petrezselyem
˝ teáskanál szárított kapor
ízlés szerint só, bors
paprika a díszítéshez

  1. Fõzd keményre a tojásokat, hideg víz alatt hûtsd le.
  2. A megtisztított tojásokat vágd hosszában félbe, óvatosan szedd ki a sárgájukat.
  3. A sárgáját dolgozd ösze a hozzávalókkal, a paprika kivételével. Jó alaposan keverd össze.
  4. Ezzel a keverékkel, kis halmokba púpozva töltsd meg a tojások fehérjét. (akkor igazán szép, ha fagylaltosteáskanállal vagy karalábéfúróval halmozod.)
  5. Szépen rendezd el a tojásokat egy tálon. Díszítheted petrezselyemmel.
  6. Szép mintákat szórj rá pirospaprikából. Tálalásig tartsd hûtõben.

Pásztorpástétom

4-6 személyre
Szükséges idõ: 1 óra

Hozzávalók:
1 doboz félkész bab (futóbab is jó)
6 közepes burgonya
1 hagyma
1 paprika
4 gerezd fokhagyma
1 cukkini
1 brokkolirózsa
Fél csésze friss zölborsó
2 csésze friss spenót
2 teáskanál olaj
2 teáskanál enyhe currypor
1 tk cayenne-bors
1 tk kömény
2 tk mustármag
1 tk édes pirospaprika
2 tk szójamajonéz (vagy több, ha sûrûbb mártást akarsz)
1 tk tamari

Süsd meg a hagymát, fûszerezd a porokkal. A borsót tedd forró vízben, add hozzá a darabokra vágott brokkolit, cukkinit, spenótot. Fõzd meg a krumplit és törd át. Tedd egy serpenyõbe a fokhagymát és a maradék fûszereket, elõször a mustármagot. Add hozzá a majonézt, majd a babot. Amikor a bab megfõtt, tedd mellé a zöldségeket és a tamarit. A szószt öntsd egy lábosba, majd szórd a tetejére villával a tört krumplit. Közepes tûzön süsd addig, amíg a burgonya megpirul.

Spenótos vagy brokkolis quiche

(ahogy én szoktam)

QUICHE:

250 g liszt
150 g zsiradék
2 tojás sárgája
5 evõkanál hideg víz

Rugalmas tésztát gyúrunk belõle és egy órán át fóliában hidegen tartjuk.

SAJTKRÉM:

200 g tejföl
125 g reszelt gouda
2 tojás
1 púpozott evõkanál étkezési keményítõ
õrölt bors
õrölt szerecsendió

Fél kiló spenótot leforrázunk és gyorsan hideg vízzel leöblítünk (így szép smaragdzöld marad a színe), kinyomkodjuk,megszórjuk vöröshagyma- és fokhagymaporral. A tésztát belesimítjuk egy kerek, lapos sütõformába (én a gyümölcstortasütõ tepsiben sütöm), rákenjük a sajtkrémet, ráterítjük a spenótot, a tetejére hagymakarikákat. 200 fokon 125 percig sütjük. (A brokkolival hasonlóképp kell eljárnunk).

Gyömbérkenyér

(ez is bevált, finom receptem)

100 g (=4 ek) liszt
csipet só
fél csapott tk szódabikarbóna
1 csapott tk gyömbér
1 csapott tk fahéj
50 g (=2 púpozott ek) mazsola
40 g zsiradék
50 g (=2 tele ek) barna cukor
1 teli ek méz
1 teli ek melasz v. méz
1 tojás
3 ek tej

A lisztet egy tálba szitáljuk. Folyamatosan hozzáadjuk a sót, szódabikarbónát, a fûszereket. Jól összekeverjük, beleforgatjuk a mazsolát. Alakítsunk ki egy kis mélyedést a közepébe.
Egy tûzálló tálban óvatosan melegítsük össze a zsiradékot, cukrot, mézet, melaszt. Hagyjuk langyosra hûlni.
A tojást és a tejet finoman keverjük össze, majd hozzá a megolvadt zsiradékhoz. Ezt öntsük a liszt közepébe. Addig verjük föl, amíg sima, híg tészta nem lesz belõle.
18 cm-s átmérõjû lapos tepsit kivajazunk, kilisztezünk. Beleöntjük a tésztát. 180 fokra elõmelegített sütõben 30 percig sütjük. Aztán fémtálcára borítjuk és ott hagyjuk kihûlni.


© CopyLEFT ANdi, 1999. — Licensed under GPL